Az Állattenyésztési Szakkollégium 2016/2017-es tanéve

 

 

Szakkollégiumunk 2016-ban az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Nemzeti Tehetség Programon (NTP-SZKOLL-16-0068) elnyert összeg segítségével a tervezett őszi és tavaszi programsorozatainkat valósíthatta meg. Ezeknek egy őszi és egy tavaszi kurzus adta a gerincét. Az őszi kurzus keretein belül részletesebb képet kaptunk az élelmiszeripar fejlődéséről a katonai élelmezésen keresztül. De mélyrehatóbb ismeretekkel lettünk gazdagabbak mind a húsipart, mind a házi tejfeldolgozást tekintve is. Ezen felül e kurzus a baromfik tollainak és tojásainak egyéb felhasználási módjaiba is betekintést engedett. A kurzus zárásaként pedig a táplálkozásunkra való gondos odafigyelésre hívták fel a figyelmünket. Az őszi programban szereplő konferenciák a szarvasmarha ágazatába és a mezőgazdaság technológiai fejlődésének világába kalauzolták el a részt vevő hallgatókat. Az őszi program részét képezte kettő darab vitaest, amelyek a társadalmi felelősségvállalás iránt érzékenyítették hallgatóinkat. A húsipari ismereteinket elmélyítendő, hallgatóinkkal tanulmányutat szerveztünk a Kosdon található vágóhídra. Itt testközelből ismerhettük meg, hogyan is zajlik egy állat iparszerű levágása.

A tavaszi programunk során az állatok egészségvédelmének fontosságára helyeztük a hangsúlyt. A tavaszi kurzusunk keretein belül jobb képet kaptunk arról, hogy a tananyagban leírtakon túl mit lehet még tenni állatainkért. Így halhattunk a mézek minőségéről, az állatszállítás veszélyeiről, gyakorlati boncolási ismeretekkel is gazdagodott tudásunk, de mélyebb ismereteket kaptunk szarvasmarha- és sertéstelepek dolgozóinak védelméről, a gyógynövények felhasználásáról a takarmányozásban, illetve az E-vitamin fontosságáról a baromfi faj esetén. Vitaestjeink keretein belül az állatvédelem és az állattenyésztés jövőjének témájában folytak érdemi beszélgetések. A tavaszi program részét képezte a BOKU konferencián való részvétel és ott a poszterszekcióban történt megjelenés. Itt a bélrendszer egészségvédelmének témakörében halhattunk előadásokat. Ezen felül a sikeres szakkollégiumi kapcsolatépítésnek köszönhetően hallgatókat küldhettünk a Szarvasmarha-ágazati Szemináriumok 2017 nevű szakmai konferencia tavasszal esedékes két rendezvényére.

A projekt megvalósítása idején külön köszönettel tartozunk az alábbi cégeknek, akik szakmai segítségükkel hozzájárultak a projektünk sikeréhez:

  • Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft.
  • Lakto Kft.
  • Profitker Kft.
  • Vitfoss Magyarország Kft.
  • Hódmezőgazda Zrt.
  • Labnyúl Kft.
  • Bábolnai Állami Ménesgazdaság
  • Haszonállat Génmegőrzési Központ