A Csalétek című film nyerte az egyetem különdíját

A III. Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál szombati díjkiosztóján a Szent István Egyetem különdíját dr. Posta Katalin, a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar dékánja Gauder Áronnak adta át a Csalétek című filmjéért.

A film alapvetően új módon közelíti meg a Helicon LIFE+ projekt keretében feltárt természetvédelmi kérdéseket. A parlagi sasok mérgezését és megmentését egy kitalált történet megrajzolásával, párbeszédek és narrációs szöveg nélkül, erős, az érzelmekre intenzíven ható természeti képekkel és animációval mutatja be, ezek hatását fokozza az alkotás jól összeválogatott zenéje. Ez a film a témában kevésbé jártas nézőket, a laikusokat is eléri és közelebb hozza ezekhez a védett ragadozó madarakhoz.

A királyi kastély lovardájában tartott gálán a legjobb természetfilmnek járó elismerést Török Zoltán kapta, Lemming - A messzi észak aprócska ura című filmjéért. A szakmai zsűri döntése alapján a legjobb tudományos ismeretterjesztő film 2017-ben a David Attenborough - Fény a földön című film.

Lerner Balázsnak ítélték oda idén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által támogatott Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál fődíját, eddigi munkássága, valamint idei filmje, a Budapest Inferno - A Molnár János-barlang titka elismeréseként

Természet- és Környezetvédelem témájában a legjobb televíziós produkciók kategóriában megosztott első helyet kapott két amerikai film, a Naledi: Egy bébi elefánt meséje és a Következmények kora, a legjobb rövidfilm kategóriában pedig A láthatatlan határ című belga-argentin alkotás nyerte el a legjobbnak járó díjat.

A legjobb útifilmnek 2017-ben Bárány Róbert, Molnár Gábor, Szekeres Zoltán alkotása, az OzoneUtazás - Tatárföld bizonyult.

A legjobb animációs film a Csodálatos természetünk - A közönséges kaméleon lett.

A Kárpát-medencei Filmszemle keretein belül 3 díjat adtak át, amelyeket az NMHH Médiatanácsa ajánlotta fel. A Kárpát-medencéről szóló filmek legjobbika természetfilm kategóriában Erik Balaz, Élet a felhőkben című filmje. Dokumentumfilm kategóriában Balázs Gergely, A Dunavirág Mentőakció című alkotása nyerte el az első helyezést.

Idén a legjobb film a Kárpát-medence kulturális értékeit bemutató kategóriában Sáfrány József Pásztorének című alkotása lett.

Szintén a gálán hirdették ki a Természet- és Tudományos Ismeretterjesztő Filmterv Pályázat első helyezettjét, amelyet idén megosztva, két filmes is megkapott. Moraru Norbert és Becz Barnabás Álmos a következő filmje elkészítéséhez szakmai mentorálást és fejenként félmillió forintot kap.

Gödöllő város különdíját Szabó Attila, a Méregzöld mesék című film alkotója nyerte. A díjat dr. Lantai Csaba alpolgármestertől vette át.

A gödöllői székhelyű Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ különdíját Mosonyi Szabolcs rendező kapta Csendes Gyarmatosítók című filmjéért. A díjat a NAIK főigazgatója, dr. Gyuricza Csaba adta át.

Balázs Gusztáv felvétele