Földművelés és földhasználat tankönyv az agrármérnök képzéshez

Az ITSZB 2016. májusban javasolta a Birkás Márta szerkesztésében 2006-ban kiadott Földművelés és földhasználat tankönyv korszerűsítését. A tankönyv második kiadása 24 szerző munkájaként a napokban jelent meg a Mezőgazda Kiadó gondozásában.

E kedves esemény kapcsán felidézzük az előző földműveléstan tankönyvek szerkesztőinek nevét: Cserháti Sándor (1900), Sípos Gábor (1962), Lőrincz József (1978), Nyiri László (1993).

A szerkesztő a tankönyv szerzőit mezőgazdaságtudományi karokról (Debrecen, Gödöllő, Hódmezővásárhely, Keszthely, Mosonmagyaróvár, Nyíregyháza), kutatóintézetekből (DE AKIT Karcag, MTA ATK MGI Martonvásár, MTA ATK TAKI, Tokaj Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet) és a gyakorlatból hívta össze. A szerzők: Antos Gábor, Árendás Tamás, Birkás Márta, Blaskó Lajos, Farkas Csilla, Gyuricza Csaba, Harsányi Endre, Jakab Péter, Jolánkai Márton, Juhász Csaba, Kadlicskó Béla, Kalocsai Renátó, Lehoczky Éva, Megyes Attila, Milics Gábor, Nyéki Anikó, Percze Attila, Rátonyi Tamás, Schmidt Rezső, Szemők András, Szöllősi István, Tóth Zoltán, Zsembeli József, Zsigrai György. A szerzők között nem csak a SZIE MKK-n dolgozókat, hanem a SZIE jogelődében (GATE) végzetteket is szép számmal találunk.

A szerkesztő így ír a könyv  előszavában: „A második kiadást az agrárképzés átalakítása és a gyakorlatban felmerülő új igények tették szükségessé. E könyv a mezőgazdaságtudományi felsőfokú képzésben a Földműveléstan tantárgy legfontosabb szakirodalma. A könyv értékes ismereteket nyújt a végzés utáni idők szakmai kihívásaihoz, de azok ismereteit is segít megújítani, akik korábban fejezték be a tanulmányaikat.”