Köztársasági ösztöndíj 2016/2017

FELHÍVÁS
A KÖZTÁRSASÁGI ÖSZTÖNDÍJ 2016/2017. TANÉVI PÁLYÁZATÁRA

A Köztársasági ösztöndíj adományozásának rendjét és feltételeit a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (Nftv.) 64. § (5) bekezdése valamint a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló 51/2007. (III. 26.) Korm. rendelet (a továbbiakban Kormányrendelet) tartalmazza.

  1. Köztársasági ösztöndíjra az intézmény azon államilag támogatott illetve költségtérítéses, teljes idejű alapképzésben, mesterképzésben illetve egységes, osztatlan képzésben részt vevő hallgatói pályázhatnak, akik a jelenlegi vagy korábbi tanulmányaik során legalább két félévre bejelentkeztek és legalább 55 kreditet szereztek.
  2. Az ösztöndíj egy teljes tanévre, azaz 10 hónapra szól, összege 34 000 Ft havonta.
  3. A 2016/2017. tanévre elnyert ösztöndíj csak a 2016/2017. tanévben folyósítható.
  4. Amennyiben a hallgató – a képzési időnek megfelelően – páratlan tanulmányi félévben (tehát a 2016/2017. tanév első, őszi félévének végén) fejezi be tanulmányait, abban az esetben jogosult továbbra is az ösztöndíjra, ha tanulmányait a következő félévben (tehát a 2016/2017. tanév második, tavaszi félévében) folytatja.
  5. Amennyiben a hallgató hallgatói jogviszonya az Nftv. 59. § (1) bekezdésében meghatározottak szerint megszűnik vagy szünetel – kivéve az előző pontban meghatározott esetben –, számára a köztársasági ösztöndíj tovább nem folyósítható. Nem szűnik meg azonban az alapképzésben részt vevő hallgató hallgatói jogviszonya – az Nftv. 59. § (1) bekezdés d) pontjában foglaltak szerint –, ha az alapfokozat megszerzését követően a soron következő félévre mesterképzésre felvételt nyert (azaz az Nftv. alapján a köztársasági ösztöndíjra való pályázási lehetőség folyamatos, valamennyi hallgatóra kiterjed, aki a pályázást követő szemeszterben – a folyósítás időszakában – felsőoktatási tanulmányait folytatni kívánja fokozatváltó hallgatóként).
  6. Abban az esetben, ha a köztársasági ösztöndíjra pályázó, de elutasított hallgató a fenti feltételek és az intézményi keretszám alapján érdemes és jogosult az ösztöndíjra, de intézményi eljárási hiba folytán nem nyerte el azt, és e tény jogorvoslati eljárás keretében megállapítható, az oktatásért felelős miniszter – az intézmény hallgatói előirányzatának vagy saját bevétele terhére – jogosult ezen hallgató részére köztársasági ösztöndíjat adományozni a felsőoktatási intézmény kezdeményezése alapján.

A karok a benyújtott pályázatokat rangsorolják és további ügyintézésre, 2016. július 15-ig megküldik az Egyetemi Tanulmányi Hivatal részére.
A SZIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karán 13-an részesülhetnek köztársasági ösztöndíjban a 2016/2017-es tanévben azon hallgatók közül, akik az előző tanév során

  • kiemelkedő tanulmányi eredményt értek el, és
  • szakmai területen is kimagaslóan teljesítettek.

A pályázatok elbírálása és pontozása
Az Egyetemi Szervezeti és Működési Szabályzat 5/D melléklete, a Hallgatói Juttatások és Térítések Szabályzatának Köztársasági ösztöndíjra vonatkozó 16. §-a alapján történik a pályázatok elbírálása, valamint a szabályzat 5-ös melléklete, a kar pontozási rendszere alapján a pontozása.
Tanulmányi teljesítmény értékelése
Tanulmányi teljesítmény a hallgató utolsó két aktív félévi súlyozott tanulmányi átlagából számítható, annak egyszerű számtani átlagával. Amennyiben a hallgató utolsó két félévéből az egyik szakmai gyakorlati félév, az azt megelőző aktív félév átlagát kell helyette figyelembe venni. Ha a két utolsó aktív félév átlaga nem éri el a 4,50 tanulmányi átlagot, a hallgató köztársasági ösztöndíjban nem részesülhet.
Nyelvvizsga
A nyelvvizsga időkorlát nélkül beszámítható.
Szakmai tevékenység értékelése

  • Szakmai tevékenységet bizonyító dokumentumoknál és igazolásoknál csak azok vehetők figyelembe, melyek a megelőző tanévben születtek.
  • A dokumentumon egyértelműen fel kell tüntetni, hogy a pályázati űrlapon szereplő mely tevékenységet igazolja.
  • Minden jogcímért csak egyszer adható pont.

Közéleti, sport és egyéb tevékenység értékelése

  • Közéleti, sport és egyéb tevékenységet bizonyító dokumentumoknál és igazolásoknál csak azok vehetők figyelembe, melyek a megelőző tanévben születtek.
  • A dokumentumon egyértelműen fel kell tüntetni, hogy a pályázati űrlapon szereplő mely tevékenységet igazolja.
  • Minden jogcímért csak egyszer adható pont.

A pályázatot az alábbi helyen lehet benyújtani (egy példányban):
Központi Tanulmányi Hivatal, MKK Tanulmányi Titkárság
Benyújtási határidő: 2016. június 30. csütörtök 12 óra
Eredmények közzététele: 2016. július 8.
Fellebbezési határidő: 2016. július 13. 12 óra
Végleges rangsor közzététele: 2016. július 14.

A pályázat mellékletei:

A nyertesek számára a 2016/2017-es ünnepélyes tanévnyitón kerülnek átadásra a köztársasági
ösztöndíj adományozó oklevelek.

Letölthető dokumentumok
Felhíváspdf
Pontozáspdf
Űrlapxlsx