Véget ért a 7. PET-kupa

Véget ért a 7. PET-kupa: a tiszai szemétszedő verseny 16, pillepalackból készült hajójának 320 önkéntese 8-10 tonna hulladéktól tisztította meg idén a Tisza Tivadar és Záhony közötti, 80 folyamkilométeres szakaszát.

Dr. Szabó István egyetemi docens - Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet - családjával vett részt az akcióban, ahol a vállalt önkéntes munka mellett előadást is tartott a résztvevőknek egy kutatási program keretében mintavételt is végzett.

Azt ugyanis, hogy az eddigi szennyezések mekkora kárt okoztak a folyó üledékében, még nem tudni. Ezért a Wessling Hungary Kft. és a Szent István Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézetének szakemberei a folyó hullámterében egyméteres mélységből, fúrással vettek üledékmintát, hogy kiderüljön, milyen baktériumok kísérik a folyami hulladékokat, és megtalálhatóak-e benne mikroműanyagok.

Teljes hír: https://index.hu/belfold/2019/08/14/7._pet_kupa_eredmeny_tisza_szemetszedes/?fbclid=IwAR1Vbc945Wl9U1R1hYbfzwIDEbMMDNXGtUWY2yqLlaFfYmTb69HK1R4nPX8